een zzp'er in het onderwijs
mag dat wel?
Heel kort: ja, dat mag.
Het inzetten van een zzp'er in het onderwijs is wettelijk toegestaan. Uiteraard moet het wel goed geregeld zijn. Het mag niet lijken op een verkapt dienstverband en de afspraken moeten helder zijn vastgelegd.
Even concreet: 1 vervanging van 1 docent gedurende 1 schooljaar zonder andere opdrachten of taken, dat is een constructie waar de wenkbrauwen van omhoog gaan. Maar wees gerust ik wil dit zelf ook niet.
Dus hier de handige weetjes op basis waarvan ik werk:
- Lesgevende taken zijn vrijgesteld van BTW. Hiervoor is geen CRKBO-registratie nodig. Wordt een flex-docent via een tussenpartij ingezet, dan is de zzp'er wél btw plichtig, voor dezelfde dienst.
- Mijn uurtarief is vrijwel gelijk aan het omgerekende lerarensalaris. Een mooi rekenvoorbeeld vind je hier
- Ik wil van meerwaarde zijn voor het onderwijs vanuit mijn eigen talent. Los van mijn onderwijskwaliteiten ben ik heel flexibel, kan ik snel schakelen en houd ik van afwisseling en het werken met jongeren. Vandaar dat ik als zzp'er werk. Echt als aanvulling op het vaste team. Voor het onderwijs (de school, de leerling en de docenten) heeft het inhuren van een zzp’er ook veel voordelen.
- En ik werk dus het liefst rechtstreeks omdat dan overbodige kosten vermeden worden. Het onderwijsgeld blijft dan in het onderwijs.
- Ik werk op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst die door zowel mijzelf als de opdrachtgever worden getekend.
- Ik ben aangesloten (en ambassadeur) van Flex-onderwijs.nl. Dit is een platform waarop allerlei onderwijsprofessionals een eigen marktkraampje hebben om vindbaar te zijn voor scholen en ook onderling kennis en kunde uit te wisselen.
N.B.Ook als je als school afspraken hebt met een (commerciële) partij is het ook nog steeds mogelijk om een individuele zzp'er in te huren. Je hebt namelijk niet te maken met een persoon, maar een bedrijf die je benaderd voor een specifieke opdracht. En dat moet je kunnen doen.
Wetgeving
De Wet Werk en Zekerheid en de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) hebben betrekking op een dienstverband met één persoon. Omdat je als school afspraken maakt met een bedrijf (de zelfstandig ondernemer) gelden deze wetten niet.
Als zzp’er in het onderwijs moet ik wel rekening houden met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Om zeker te zijn dat de opdracht goed geregeld is en er geen gevaar is voor boetes of naheffingen, maak ik gebruik van een door De Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Deze modelovereenkomst wordt ondertekend door de school en mijzelf als ondernemer. Dit, in combinatie met de opdrachtomschrijving, meerdere opdrachtgevers en al mijn inspanningen als ondernemer, levert het beeld van een echte ondernemer.
De wet DBA wordt overigens (ook) door De Belastingdienst als onduidelijk ervaren. Er is inmiddels een vervolgwet in de maak. Tot deze vervolgwet er is richt De Belastingdienst zich op duidelijk kwaadwillende constructies. Mocht De Belastingdienst de ondernemer of de school als kwaadwillend zien, dan volgt eerst een waarschuwing. Pas bij een tweede soortgelijk geval volgt eventueel een boete.
Modelovereenkomsten
Sinds 1 mei 2016 vervangen modelovereenkomsten de afgeschafte VAR. De belastingdienst beschikt voor deze modelovereenkomst over een standaardmodel die ik gebruik. Deze wordt bij een opdracht aan beide partijen voorgelegd. De modelovereenkomst voorkomt ‘schijnzelfstandigen’. Dit zijn zelfstandigen die maar voor één opdrachtgever werken en dus eigenlijk in loondienst behoren te zijn. Ilona heeft een plan werkt voor meerdere opdrachtgevers.
Meer informatie over ZZP'ers in het onderwijs en de wet- en regelgeving kunt u o.a. vinden via flex-onderwijs.nl.